Участь у дослідженні стану готовності педагогів навчати правам людини

Участь у дослідженні стану готовності педагогів навчати правам людини

У межах діяльності Координатора проєктів ОБСЄ в Україні щодо просування освіти з прав людини, проводиться дослідження  стану готовності педагогів навчати правам людини у системі загальної середньої освіти. СумДПУ імені А.С. Макаренка став одним із семи педагогічних ЗВО, який обрали для участі в моніторингу. За сприяння завідувачки кафедри права та методики викладання правознавства Олени Іваній 17 та 18 листопада експертами було проведення фокус-групові інтерв’ю з викладачами та студентами, а також проведено анкетування студентів.

Учасники фокус-груп із різних регіонів констатували, що в Україні немає цілісної системи освіти з прав людини. Є автори, які можуть скласти посібники з прав людини, однак мало вчителів, які можуть викладати такий предмет. Тому необхідно навчати викладачів педагогічних вишів, щоб не було викривленого розуміння, що таке права людини, як це зараз відбувається з громадянською освітою. А вже потім впроваджувати навчання у школах через окремий предмет чи через низку предметів.

Представниками закладів вищої освіти зазначалося, що права людини мають бути інтегровані в інші предмети і дотримання прав людини має бути способом життя. Тільки тоді будуть формуватись гуманістичні цінності.

Під час зустрічей наголошувалося на тому, що порушуються права не тільки учнів, але й батьків та педагогів. Тому дорослі спочатку мають навчитись захищати свої права, а потім показувати приклад дітям.

Меню

Мій розклад