Previous Next

Науково-практичний семінар від експертів Сумського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України

08 грудня відбувся науково-практичний семінар від експертів Сумського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України для студентів ННІ історії, права та міжнародних відносин.

Досвідчені експерти, ознайомили студентів із роботою центру, роз’яснили порядок призначення та проведення експертиз – дактилоскопічних, трасологічних, почеркознавчих, балістичних, розповіли про можливості сучасної криміналістичної науки у вивченні хімічних та наркотичних речовин, встановленні справжності грошей та багато іншого, що допомагає у розкритті злочинів та вирішенні кримінальних проваджень по суті.

Фахівці зазначили, що на сьогоднішній день судова експертиза надає неоціненну допомогу в судочинстві, оскільки висновок експерта є беззаперечним доказом у будь-якій справі. Завдяки роботі судових експертів, можна встановити достовірну істину, ґрунтуючись на наукових знаннях.

Студенти дізналися, що, окрім судової експертизи, Сумський НДЕКЦ МВС проводить також експертні дослідження на договірних засадах з питань, що становлять інтерес для юридичних та фізичних осіб; проводить оцінку майна, майнових прав та здійснює професійну оціночну діяльність; бере участь у державній реєстрації (перереєстрації), знятті з обліку транспортних засобів у територіальних органах з надання сервісних послуг МВС; впроваджує у свою практичну діяльність сучасні технічні засоби, обладнання та автоматизовані інформаційно-пошукові системи тощо.

У практичному блоці семінару студентів ознайомлено з особливостями криміналістичного дослідження папілярних узорів (дактилоскопією), а саме, з порядком вилучення слідів папілярних узорів, предметів або їх окремих частин із відбитками рук. Кожен охочий мав змогу безпосередньо здійснити копіювання відбитків рук шляхом нанесення спеціального порошку магнітним пензлем на поверхню. Після виявлення таких слідів їх було відкопійовано за допомогою дактилоскопічної плівки та перенесено на спеціальні матеріали.

Було продемонстровано механічні сліди від знарядь злому, інструменти, виробничі механізми, а також замки та замикаючі пристрої.

Експерти ознайомили з можливостями використання технічних засобів для розкриття злочинів. Було досліджено експертну валізу, якою користуються фахівці під час огляду місць скоєння злочинів.

Навчилися присутні також розрізняти справжні гроші від підробних та дізналися, що гривня є однією з найзахищеніших від підробок купюр світу.

Зустріч була інформативно насиченою та вкрай захоплюючою. Студенти мали безліч запитань до фахівців, які охоче ділилися з ними своїм професійним досвідом.

Меню

Мій розклад