Previous Next

День рідної мови відзначили з сучасною українською книгою

21 лютого – Міжнародний день рідної мови, що був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Цілісною складовою вітчизняної культури, що відіграє важливу роль у вдосконаленні інтелектуального, естетичного, духовного, морально-етичного стану українського суспільства, є сучасна українська література.

На запрошення молодіжної ради при Сумській міській раді студенти 4 курсу взяли участь у гостьовій лекції «Сучасна українська книга: яка вона є», яку прочитала доктор філологічних наук, професор – Лариса ГОРБОЛІС.

Захід відбувся у центральній міській бібліотеці, де зібралися поціновувачі українського слова. Слухачі дізналися, що книги українською – як і українська літературна традиція – явище хоч і молоде, однак, цілком сформоване і самобутнє. Причин тому чимало, та головна з них – непроста українська історія. Народне лихо – родючий ґрунт для виникнення генерації талановитих людей і міцних мов кремінь переконань. Письменник, наче художник, малює словами, проте перед його поглядом постають не пейзажі чи портрети, а вивернуте нутро нації, її гола душа без прикрас та обману.

Сучасна українська література відрізняється абсолютно новими героями, їхніми соціально-побутовими відносинами, цінностями, мораллю та психологією, характерними саме для нашої нації.

Учасники заходу обговорили теми, проблеми розвитку сучасної української прози, жанрову тематику.

Лектор зазначила, що останнім часом, у зв’язку з активізацією книговидавничої діяльності, окреслюється зростання вимог читачів щодо якості самих видань (береться до уваги не лише їх зміст, а такі аспекти як художнє оформлення, ілюстрування та графічне втілення).

Присутнім було запропоновано перелік сучасних популярних українських книг, які необхідно почитати.

Меню

Мій розклад