Підведено підсумки проєкту «Університет – простір прав людини»

Проєкт «Університет – простір прав людини», в якому СумДПУ імені А.С. Макаренка взяв активну участь, тривав протягом року. Основною його метою було сприяння розбудові ефективної системи освіти в сфері прав людини на рівні вищої школи в Україні, що базувалося на принципах поваги до гідності, верховенства права, свободи і недискримінації.

На рівні університету координаторами проєкту стали перший проректор професор Пшенична Л.В., директор ННІ історії та філософії доцент Подрєз Ю.В., завідувач кафедри права та МВП доцент Іваній О.М., старший викладач кафедри права та МВП Курова А.А. та представники студентського самоврядування – здобувачі ННІ історії та філософії Ільченко Ярослав і Головач Оксана.

28 листопада в Києві члени робочої групи у складі Іваній О.М., Курової А.А. та Ільченка Я. разом із представниками ще чотирьох ЗВО, які брали участь у проєкті, презентували на широкий загал напрямки розвитку, які обрав заклад освіти для роботи в рамках проєкту, що вдалося змінити/запровадити/усвідомити за кожним із напрямків, яким чином вплинула  участь у проєкті на заклад освіти, завдяки чому/кому вдалося досягти цих результатів, які виклики постали під час реалізації заходів проєкту та з чим це було пов'язано, що виявилося неподоланним та що не вдалося зробити.

Завдяки активній та плідній співпраці адміністрації, студентського самоврядування та викладачів, у нашому університеті вдалося досягти наступних результатів:

  • створення та затвердження «Кодексу академічної доброчесності СумДПУ імені А.С. Макаренка»;
  • підвищення рівня комунікації між всіма учасниками освітнього процесу;
  • проведення енергоаудиту приміщень університету;
  • оновлення Ради гуртожитків;
  • підвищення доступу до освіти людям з особливими потребами;
  • розвиток Центру інклюзивної освіти СумДПУ імені А.С. Макаренка.

Основними викликами, які постали перед університетом в ході участі в проєкті, є недостатність бюджетного фінансування та, в зв’язку з цим, збільшення термінів реалізації деяких запланованих цілей. Зокрема, це стосується розширення доступу людей з особливими потребами до освітнього простору університету, розвитку матеріально-технічної бази гуртожитків, ремонтів у приміщеннях. Задля виконання поставлених цілей необхідно мати значний запас часу та значні фінансові можливості. СумДПУ імені А.С. Макаренка активно працює над залученням додаткових коштів. Проводяться капітальні ремонти навчальних приміщень. Ведуться ремонтні роботи в гуртожитках. Перед університетом стоїть мета в максимально стислі терміни досягти високого рівня енергоефективності та забезпечити найкращі в регіони умови для освіти, дозвілля та проживання студентів.

 Усі учасники проєкту одностайно зазначили про дієву участь у ньому.

Меню

Мій розклад