Дистанційна освіта – виклик сьогодення

Лекції у форматі відео, навчальні матеріали у вільному доступі, складання всіх завдань без твоєї фізичної присутності на парах і система оцінювання в онлайн-режимі – це не кадри з американських серіалів, а дистанційна освіта, яка щороку набирає обертів. Яка вона в наших реаліях?

Дистанційна освіта – цікава новація, яку застосовує чи не кожен закордонний виш. В Україну нова освітня технологія прийшла нещодавно. Дедалі більше закладів освіти впроваджує таку форму навчання у власну систему. Наш університет також підхопив естафету лідерства.

Дистанційне навчання – це можливість навчатися і здобувати знання віддалено від закладу освіти в будь-який зручний для студента час. Основна мета дистанційного навчання – надати якісні освітні послуги, застосовуючи сучасні технології. Матеріал для навчання, викладений послідовно у повному обсязі, може бути розміщений на будь-якому носії, у будь-якому форматі. Окрім того, заміна конспектів електронними ресурсами та новітніми методами навчання, а також постійні консультації з викладачем надають цій формі самоосвіти додаткові переваги.

Це важливий крок назустріч інклюзивній освіті, адже даний формат забезпечує також і людей з інвалідністю умовами для отримання повноцінної освіти. Така система не тільки реалізовує право на освіту для цих осіб (якого раніше вони були позбавлені), але й сприяє їхньому розвитку, дає змогу бути активними учасниками суспільних процесів і брати участь у житті громади. Можливість самореалізації може поліпшити стан здоров’я і задовольняє одну з найважливіших потреб людини.

Така практика широко застосовується в європейській системі освіти. Розвиток дистанційної форми освіти визнаний одним із ключових напрямів основних освітніх програм ЮНЕСКО «Освіта для всіх», «Освіта протягом життя», «Освіта без кордонів».

Негативною ж стороною дистанційного навчання є відсутність живого спілкування як із викладачами, так і з однокурсниками. Не відчувається тієї «веселої атмосфери», яка присутня в кожній студентській групі, чи то денна, чи заочна форма навчання.

Викладачі кафедри сумують за вами, наші любі студенти та бажають міцного здоров’я!

Меню

Мій розклад