Previous Next

Зупинити насильство легко

Щодня мільйони людей в усьому світі потерпають від різних форм та проявів насильства: фізичного, сексуального, психологічного та економічного. Основним завданням на сьогодні є створення середовища з нульовою терпимістю до насильства.

26 листопада в рамках акції «16 днів проти насильства» відбулася зустріч майбутніх юристів зі старшим інспектором сектору зв'язків з громадськістю управління патрульної поліції в Сумській області Оксаною Красовською, яка нагадала зміст Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», про відповідальність кривдників та притягнення їх до відповідальності, про допомогу потерпілим особам.

Під час презентації було наведено статистику звернень на «гарячу лінію» 102 за 10 місяців по місту Суми, а це понад 4 тисячі викликів.

Оксана Геннадіївна розказала про алгоритм дій патрульних під час опрацювання подібних викликів, наголосила на тому, що аби подолати будь-яку з форм насильства, варто почати говорити та звертатися по допомогу. Для постраждалих це непростий крок, часом вони зважуються на це роками. Окрім того, спільно ми маємо зробити це явище максимально видимим і забезпечити невідворотність покарання для кривдників.

Насильство не повинно залишатися за зачиненими дверима на перший погляд безпечного дому. Аб’юзери не зупиняються після щирого каяття, а продовжують вчиняти насильство.

Говорили також про права дітей, булінг (прояв агресії з подальшим залякуванням особистості, цькування та погрози), кібербулінг (булінг із застосуванням цифрових технологій). Розглянули найпопулярніші та найпоширеніші на сьогодні види кібербулінгу, а саме: використання особистої інформації; анонімні погрози; хепіслепінг; обмовляння або зведення наклепів; переслідування; тролінг; флеймінг; онлайн-грумінг; секстинг.

До студентів було донесено інформацію куди звертатися за допомогою:

  • викликати поліцію за номером 102;
  • зателефонувати на Національну «гарячу лінію» за номером телефону: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123;
  • у разі фізичного чи сексуального насильства та потребі в медичній допомозі, одразу звертатися до лікарні чи поліклініки, звідки інформацію передадуть до поліції;
  • звернутися до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, де фахівці нададуть психологічні консультації;
  • якщо у сім’ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, слід звернутися до служби у справах дітей;
  • надати тимчасовий притулок жертвам домашнього насилля або ж допомогти вирішити деякі проблеми можуть громадські організації, наприклад, «Ла Страда Україна»;
  • отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в Центрах безоплатної правової допомоги.

Після отримання корисної інформації зі здобувачами вищої освіти було проведено гру «Створюй коло безпеки», за допомогою якої збільшується розуміння негативного явища насильства та важливість боротьби з ним.

На останок усі присутні отримали інформативні листівки, де міститься інформація щодо дій, коли особа стала свідком чи учасником насильства та номери телефонів, куди звертатись за допомогою.

У подальшому продовжуватимемо інформаційну роботу в напрямку протидії домашньому, гендерно-обумовленому насильству. Оскільки нашою метою є виховання молоді в дусі нульової толерантності до насильства, привернення уваги суспільства до існуючої проблеми та згуртування спільноти задля подолання цього руйнівного явища.

Меню

Мій розклад