Previous Next

Бінарне заняття з адвокатом адвокатського об’єднання «ДЖАСТІФАЙ», засновником суспільно-політичного журналу «ЄВРОПА-ІНФО» Проходою Юрієм Вікторовичем

08 грудня професором Апаровим Андрієм Миколайовичем  в рамках вивчення дисципліни «Адміністративне право» для студентів спеціальностей 014 Середня освіта «Історія» (спеціалізація правознавство) та 081 Право було організовано заняття за участю адвоката адвокатського об’єднання «ДЖАСТІФАЙ», засновника суспільно-політичного журналу «ЄВРОПА-ІНФО» Проходи Юрія Вікторовича.

Метою бінарного заняття було формування у здобувачів здатності аналізувати правові проблеми, обґрунтовувати правові позиції, визначати належні для юридичного аналізу факти з огляду на практичну спрямованість.

Доповідачами здійснено комплексний аналіз адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Студенти дізналися, що оскарження постанов про накладення штрафів за порушення правил дорожнього руху є досить цікавим та актуальним питанням. Незважаючи на те, що суми таких штрафів не є великими, водії все ж таки проявляють принципову позицію у своїх відносинах з працівниками поліції, що виносять подібні постанови.

І тут, за словами адвокатів, важливе значення мають первинні дії учасників дорожньо-транспортної пригоди при оформленні матеріалів поліцейськими та проведенні оглядів (оціночних заходів, експертиз) на початковому етапі розгляду.

Студенти з захопленням долучилися до розгляду прикладів із адвокатської практики. Було розглянуто службові порушення при складанні протоколів працівниками поліції, при поданні правоохоронними органами звітності, при затягуванні суддями процесу тощо.

Юрій Вікторович зазначив, що посадовим особам слід чітко додержуватися вимог щодо складання документації, у разі потреби залучати до проведення процесуальних дій свідків, дотримуватися часових меж проведення таких дій. Громадянам необхідно знати про обов’язки посадових осіб при притягненні до адміністративної відповідальності; в разі потреби вносити зауваження до протоколу про адміністративні правопорушення (наприклад, щодо пред’явлення чи непред’явлення співробітником поліції документів на спеціальний технічний засіб перевірки стану сп’яніння, щодо часу вживання ним відповідних речовин чи засобів, щодо часу доставки в заклад охорони здоров’я, щодо чіткості формулювань у документах, щодо відсутності відмови від проведення огляду на стан сп’яніння тощо). Слід пам’ятати, що лише законно складені докумети мають юридичне значення при розгляді справи, і будь-яка процедурна помилка повинна тягнути за собою закриття провадження у справі.

Андрій Миколайович із задоволенням відповів на запитання, які виникли у студентів.

Заняття було проведено у режимі відеоконференції на платформі для відеозустрічей Zoom.

Меню

Мій розклад