Previous Next

Участь у круглому столі «Кращі практики децентралізації: досвід країн ЄС для України»

27 травня професор Андрій КУЧУК  взяв участь у круглому столі «Кращі практики децентралізації: досвід країн ЄС для України», що проводився в рамках реалізації освітнього проєкту ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH -101047645 - «EULOCDEM: Локальна демократія: кращі європейські практики для України», що співфінансується Виконавчим агентством ЄС з освіти, аудіовізуальних засобів та культури в рамках напряму Модуль Жана Моне програми Erasmus+.

Україна є сусідкою країн Європейського Союзу, який дає їй численні приклади демократичного й ефективного управління державою. Наразі Україні необхідно підвищувати відповідність своєї законодавчої бази законодавчій базі ЄС, принципам верховенства права, а також будувати життєздатну демократичну державу. Безумовно, подальша реалізація політики децентралізації в Україні має розглядатися саме в контексті європейського вибору України. Цим питанням і був присвячений круглий стіл.

Серед найцікавіших були виступи спікерів Elena Nassen, представниці громади Білзену в провінції Лімбург (Бельгія); Андрія Стасіва, заступника міського голови міста Стрий Львівської області; Антона Авксентьєва, експерта ГО «Аналітичний центр «Обсерваторія демократії», кандидата політичних наук.

Ключовим моментом, який виділяли експерти, є те, що територіальна реформа та децентралізація мають здійснюватись у демократичному руслі, спираючись на принципи Європейської хартії місцевого самоврядування та проекту Хартії про регіональне самоврядування.

Учасники заходу при обговоренні дійшли до висновку, що децентралізація повинна бути гнучким процесом, у якому необхідно враховувати можливість усіляких несподіванок. Для успіху процесу має бути широка участь громадян і всіх зацікавлених сторін. Хоча децентралізація в основному є політичним процесом, вона не принесе успіху, якщо на місця не будуть передані відповідні фінансові й інші ресурси. Децентралізація є складним процесом, що вимагає терпіння й уваги, однак вона також обіцяє стати важливим механізмом для підвищення якості управління й стійкого гуманітарного розвитку.

Меню

Мій розклад