Previous Next

Бінарна лекція з Освітнього права

07 березня 2023 року у рамках дисципліни «Освітнє право»для студентів 1 курсу відбулася бінарна лекція доцента Олени ІВАНІЙ та помічника голови Зарічного районного суду м.Суми Юлії ХІЛЬКО.

При розгляді теми «Права субєктів освітніх правовідносин» піднято таку тривожну й актуальну проблему, особливо для сучасного дитячого і молодіжного середовища, як булінг. Сьогодні, в процесі реформування системи освіти, проблеми цькування і насильства в шкільному середовищі дуже часто стають перепоною для досягнення мети всебічного розвитку дитини. Допомога дорослих дуже потрібна дітям та молоді в будь-якому віці, особливо якщо дії кривдників можуть завдати серйозної шкоди фізичному та психічному здоров’ю. Заклад освіти відіграє важливу роль у створенні умов для здобуття учнями та ученицями знань в безпечному освітньому середовищі, формуванні ставлень та навичок, які потрібні, щоб уникнути та запобігти проявам насильства, безконфліктного спілкування, ненасильницької поведінки. А майбутні юристи мають володіти інформацією щодо механізмів захисту від цього ганебного явища, а також проводити правовиховну й правоосвітню роботу зі школярами.

Лекторками були розглянуті питання: Як організувати системну роботу з протидії насильства та булінгу в закладі освіти? Як діагностувати наявність булінгу в освітньому середовищі? Який алгоритм дій у разі його виявленні? До кого звертатись по допомогу? Які практичні інструменти має знати кожен та кожна на випадок, якщо стає учасником булінгу під час освітнього процесу? Які практичні інструменти створення безпечного середовища в закладі освіти? До яких наслідків може призвести неправомірна поведінка?

Юлія ХІЛЬКО розповіла студентам також про кібербулінг та етику поводження в мережі.

Особливу увагу під час лекції було приділено руху субкультур реданів та оффніків, який прийшов до нас з РФ і продовжує набирати обертів. Першокурсники отримали відповіді на питання «Чому українські підлітки почали наслідувати російську субкультуру?», «Наскільки масовим є цей рух в Україні?»

У зону ризику виявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги і підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюють.

Проте, оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела фінансування, адміністраторів інформаційних каналів та організаторів масових заходів.

Меню

Мій розклад