Previous Next

Практичний захід у формі екскурсії до Сумського слідчого ізолятора

З метою посилення практичної складової освітнього процесу за сприяння Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань студенти спеціальності Право відвідали державну установу «Сумський слідчий ізолятор».

Майбутні правозахисники мали можливість наочно ознайомитися з порядком тримання під вартою у місцях попереднього ув’язнення, що застосовують до підозрюваних, обвинувачених, підсудних та засуджених осіб, з умовами відбування покарання, розпорядком дня, якістю харчування тощо.

Було проаналізовано правове становище осіб, яких тримають у слідчому ізоляторі, а також підстави звільнення осіб, узятих під варту.

Відвідувачі були приємно здивовані умовами утримання в СІЗО. За останні декілька років відремонтовані житлові блоки, всюди чистота і порядок. Нині, крім звичайних камер для заарештованих і ув’язнених, у СІЗО є спеціальні камери для утримання жінок із дітьми, неповнолітніх та військовополонених.

У рамках проекту платної послуги з надання поліпшених побутових умов у слідчому ізоляторі облаштовано платну камеру підвищеного комфорту. Окрім цього, реалізовується експериментальний проект із надання доступу до інтернету та до телефонного зв’язку за допомогою засобів IP-телефонії. Усі зароблені кошти спрямовуються на відновлення безкоштовних камер.

Для зручності підозрюваних, що утримуються в слідчому ізоляторі, застосовується практика участі в судових засіданнях у режимі відеоконференції з використанням технічних засобів.

Є кімната для бесід із психологом та молитовна кімната. Для неповнолітніх, що знаходяться під слідством, працює школа. Власна пекарня забезпечує вʼязнів свіжим хлібом. У колонії є двір для заняття фізичними вправами і футбольне поле.

Студенти спостерігали за роботою засуджених, залишених в установі для виконання робіт із господарського обслуговування і задавали їм питання.

Під час спілкування з керівництвом установи майбутні юристи мали змогу проаналізувати організаційно-аналітичну роботу оперативного підрозділу в слідчому ізоляторі, що передбачає: оцінювання, прогнозування та коригування розвитку оперативної обстановки в установі; визначати й усувати причини та умови, які сприяють учиненню правопорушень, виявляти засуджених, які імітують виправлення та приховують свою негативну спрямованість тощо.

Практичний захід у формі екскурсії до Сумського слідчого ізолятора був цікавим і пізнавальним, оскільки сприяв закріпленню вивченого в межах міждисциплінарних зв’язків (кримінальне, кримінальне процесуальне, кримінально-виконавче право) теоретичного матеріалу та набуттю практичних навичок у майбутній професійній діяльності.

Меню

Мій розклад