Previous Next

Участь представників СумДПУ імені А.С. Макаренка у програмі USAID «Справедливість для всіх» та Управління ООН з протидії наркотикам і злочинності

Уповноважений з питань запобігання та протидії корупції у СумДПУ імені А.С. Макаренка Владислав ІВАНІЙ, завідувач кафедри права та МВП Олена ІВАНІЙ і професор кафедри права та МВП Андрій КУЧУКвзяли участь у програмі USAID «Справедливість для всіх» та Управління ООН з протидії наркотикам і злочинності / United Nations Office of Drugs and Crime.

Загальною метою ініціативи Управління ООН GRACE (Global Resource for Anti-Corruption Education and Youth Empowerment – Глобальний ресурс для освіти в галузі протидії корупції та розширення можливостей молоді) є формування світогляду та мислення наступного покоління, створюючи культуру несприйняття корупції серед дітей та молоді й використовуючи трансформаційну силу освіти й безперервного навчання та інновацій.

Через ініціативу GRACE Управління ООН надає підтримку лекторам закладів вищої освіти у їхніх зусиллях посилити студентів і молодь знаннями й навичками для кращого розуміння та подолання проблем, пов’язаних із корупцією. Серед конкретних цілей академічного й дослідницького компоненту ініціативи:

- сприяти обміну знаннями та кращим досвідом у галузі освіти та досліджень питань протидії корупції, доброчесності та етики;

- зміцнювати спроможність закладів середньої та вищої освіти викладати й проводити дослідження в галузі протидії корупції, доброчесності та етики;

- надавати підтримку молодим фахівцям і дослідникам, які працюють у галузі протидії корупції, доброчесності та етики, розбудовуючи їхню спроможність, розвиваючи знання та навички запобігати та протидіяти корупції;

- створити мережу експертів із питань протидії корупції з ґрунтовним академічним досвідом, які можуть зробити внесок у ефективне впровадження Конвенції ООН проти корупції (UNCAC) у своїх громадах, країнах і регіонах.

31 травня 2023 року відбувся захід, присвячений запуску Серії навчальних модулів з протидії корупції в Україні. Організаторами виступили Управління ООН та Програма USAID «Справедливість для всіх» спільно із Національним агентством із запобігання корупції, Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти та Міністерством освіти і науки України.

Цей захід об’єднав посадовців, представників адміністрації правничих шкіл, науковців, експертів у галузі освіти та протидії корупції, студентів для обговорення важливості освіти в галузі протидії корупції, а також формування культури нульової толерантності до корупції в українських університетах.

Олександр НОВІКОВ, голова Національного агентства з питань запобігання корупції України Андрій БУТЕНКО, голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України Оксана ДВІРСЬКА, керівниця експертної групи з питань узгодження політик та проектної діяльності директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик Міністерства освіти і науки України Aнн ХОППЕР, заступниця директора Офісу демократії та врядування USAID в Україні Харшет ВІРК, голова Регіонального програмного офісу Управління ООН з протидії наркотикам і злочинності в Україні під час виступів пояснили чому співпраця з закладами вищої освіти важлива для забезпечення доброчесності та протидії корупції, а також наголосили на необхідності розробки та впровадження поведінкових досліджень, які надають докази та висвітлюють оптимальні освітні заходи з питань протидії корупції.

Доповідачі Біанка КОПП, координаторка Ініціативи GRACE / співробітниця Відділу запобігання злочинності та кримінальної юстиції, Управління ООН з протидії наркотикам і злочинності (Австрія), Мілена ВАЛЕВА, професорка, Екологічний факультет Біркенфільд, Трірський університет прикладних наук, (Німеччина), Спіді РАЙС, емеритус професор практики Школи права університету ім. Вашингтона та Лі (США) ознайомили слухачів із Серією університетських модулів з протидії корупції Управління ООН, поділилися досвідом і кращою практикою їх використання, розповіли про їх сприйняття студентами, обговорили способи використання цих модулів лекторами в Україні.

Меню

Мій розклад