Новини

Практичні аспекти розслідування воєнних злочинів від експертів

28 травня 2024 року в рамках проведення Тижня правових знань, присвяченого 100-річчю заснування СумДПУ імені А.С.Макаренка, у приміщенні університету відбулися два виступи стейкхолдерів для студентів викладачів Кафедри права та публічного управління.

Перший виступ – від співробітника Управління Служби Безпеки України в Сумській області – був присвячений розслідуванням воєнних злочинів. Слухачі дізналися про різницю між воєнними та військовими злочинами, про міжнародні перспективи розшуку росіян, чия провина у воєнних злочинах доведена українським судом. Також, зокрема, виявилось, що СБУ вже провело досудове розслідування щодо бомбардування мирних осель сум’ян у березні 2022 р. (біля вул. Роменська) – причому, у розпорядженні слідства є імена й адреси не тільки пілотів літака, але й їхнього керівництва, що видало наказ на виконання цього злочину. Судові розгляди справ щодо воєнних злочинів у відсутності обвинувачених вже розпочаті в Україні, є вже перші вироки.

Другий виступ було присвячено державній реєстрації геномної інформації людини. Спікер – Євгенія Манько, спеціаліст Сумського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України розповіла, що в Україні протягом останніх двох років було прийнято Закон про державну реєстрацію геномної інформації людини, який визначає як добровільну, так і обов’язкову реєстрацію геномної інформації. У межах Закону створюється й оновлюється закрита знеособлена база даних із захистом до інформації. Обов’язкова здача біологічного матеріалу виконується для, по-перше, осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності за злочини та суспільно-небезпечні діяння проти життя, здоров’я, свободи й т.і. громадян, по-друге, для невпізнаних трупів й останків людей, по-третє, для зниклих безвісти – це стосується, перед усім, загиблих воїнів ЗСУ. Служба реєстрації геномної інформації нова й потребує додаткових ресурсів для повноцінної діяльності. Але вже зараз вона забезпечена усім необхідним обладнанням й спеціалістами. Щоправда, обсяг робіт дуже великий, але експерти мужньо виконують цю дуже важливу працю.

Обидва виступи жваво обговорювались студентами й викладачами СумДПУ, спікерам було задано багато питань по темі виступів.

Меню

Мій розклад